14 & 15 SEPTEMBER

2018

Ontdek de hoogtepunten van het parcours!

Op vrijdag 14 & zaterdag 15 september opent Belgian Westhoek Classic, dé klassieker der regelmatigheidsrally's in Vlaanderen, opnieuw de tweede seizoenshelft. Rudy Opdenakker, voorzitter van de organiserende renstal Autoclub Medina, is maar al te trots om 5 maanden voor het evenement enkele hoogtepunten van het parcours prijs te geven: "Naast het feit dat de samenwerking met Motor Union 2000 een vervolg krijgt en dat we kunnen uitpakken met een fantastisch nieuw wedstrijdcentrum in het stadscentrum van Ronse kijken we nu al uit om de deelnemers het parcours te kunnen voorschotelen. September lijkt nog ver weg, toch is het parcours in een definitieve vorm gegoten en zijn we ervan overtuigd dat door enkele kleine sportieve wijzigingen door onze uitzetters Jens & Bjorn Vanoverschelde we opnieuw een nieuwe boeiende editie kunnen voorschotelen!"

Administratieve & technische controle in het hartje van Ronse

Grootste nieuwigheid is ongetwijfeld de nieuwe startlocatie in het centrum van (ex-rally)stad Ronse. Een wedstrijdcentrum waar we trots op zijn en die ongetwijfeld veel volk op de been zal brengen en voor een gezellige drukte in een mooi kader met autosporthistorie zal zorgen! Het is dan ook met grootse steun van de lokale overheden en in samenwerking met Motor Union 2000 dat de Grote Markt van Ronse omgetoverd zal worden tot headquarters van de meest authentieke regelmatigheidsrally van Vlaanderen. Het wagenpark zal netjes ingericht worden zodat iedere deelnemer zijn positie volgens startnummer kan innemen en de technische controle en het startpodium zal plaatsvinden in het zicht van de terrasjes...

Een avondetappe zoals het hoort!

Na de administratieve formaliteiten en wanneer de duisternis zijn intrede doet, maakt ontspanning plaats voor competitie! Een avondetappe van 130 kilometer schiet de wedstrijd op gang. "Net zoals vorig jaar hebben we extra aandacht besteed tijdens het uittekenen van deze etappe. De regio waarin we rijden mag dan in het verleden wel rallygek zijn geweest, anno 2018 is het goed puzzelen om de rustige gebieden op te zoeken. Het resultaat mag er zijn, met 7 regelmatigheidsproeven die amper of geen bebouwing kennen & waarbij de uitdagende wegen en de duisternis de natuurlijk tegenstanders van de deelnemers zullen worden. Daarenboven is de regelmatigheidsproef van Ooike met zijn bekende 'dodensprong' er dit jaar wel bij nadat we deze proef vorig jaar in allerijl moesten schrappen uit het parcours. Een goed gebalanceerde openingsetappe zoals weleer in de duisternis die een eerste kleine hiërarchie moet scheppen alvorens de grote tweede wedstrijddag aan te vatten."

Een aangepaste indeling & timing op zaterdag

Dit jaar kiezen de organisatoren bewust voor een aangepaste timing en wedstrijdverloop tijdens de tweede wedstrijddag. Een vroegere start betekent meteen nieuwe mogelijkheden voor de ochtendetappe. "De tweede wedstrijddag zal daarom om 8u30 reeds aanvangen. Er zullen geen redenen zijn om rustig wakker te worden want verscholen in de bossen vlak naast het hotel wacht de deelnemers meteen een eerste korte regelmatigheidsproef op. Daarna trekt de karavaan rechttoe-rechtaan richting Eeklo, ex-rallycentrum van de 200 Mijlen van het Meetjesland. Nog zo'n vervlogen Oost-Vlaamse rallyklassieker van destijds... Vanuit Eeklo stippelden de uitzetters nog een lokale lus uit met trajecten tot aan de Westerschelde en zelfs een gloednieuwe gravelstage van 8,67 km om duimen & vingers van af te likken! Rond de middag bereiken de eerste deelnemers het Burgemeester Lionel Pussemierplein te Eeklo voor een regroup & lunch. Exact op dezelfde plaats waar de 200 Mijlen van het Meetjesland hun servicepark organiseerden..."

80 km vol tijdcontroles!

Grootste wijziging van deze editie is ongetwijfeld de hernieuwde indeling van de middagetappe. "We willen al een tijdje op zaterdagavond vroeger de finishlijn bereiken zonder te moeten inboeten aan sportiviteit. De nieuwe indeling die we dit jaar gaan toepassen zal daar vast & zeker een goed antwoord op bieden! We gaan de middag- en avondetappe samenvoegen tot één zeer lange étappe tot bij de finishlijn. Één dik roadbook dus vanaf Eeklo tot de finishlijn in Anzegem (dezelfde finishlocatie als vorig jaar, nvdr.). En het roadbook zal dit jaar opnieuw een opeenvolging van tijdcontroles bevatten gedurende zo'n 80 kilometer kaartlezen... Net zoals vanouds en een afwisseling op de regelmatigheidsproeven!" De etappe zal onderbroken worden door 2 kortere regroups van elk zo'n 30 minuten. Regroups die voor sfeer zullen zorgen want ze worden omgetoverd worden tot servicepark met catering- & sanitaire voorzieningen en telkens een inside tijdcontrole. "Eén van die locaties kunnen we al bevestigen. Vorig jaar organiseerden we bij het clubhuis van Autostal Atlantic een inside tijdcontrole. Dit jaar gaan we er een effectieve regrouplocatie van maken. De tweede locatie is nog in onderhandeling, maar als we tot een akkoord komen ziet het er naar uit dat we een derde rallycentrum van een rally van weleer kunnen toevoegen aan het parcours..."

Inschrijvingen open op 15 mei, 20 uur!

De voorbereidingen zijn in volle vaart en ook de opening van de inschrijvingen nadert met rasse schreden. Net zoals de afgelopen 8 edities willen we jullie waarschuwen. Vol = vol! Maximaal 90 teams worden toegelaten tot de start. Inschrijven kan vanaf dinsdag 15 mei om 20 uur via de website www.belgianwesthoekclassic.be. En gezien de aankondiging van een nog duidelijkere aangepaste Touring-categorie in een eerder communiqué is er ook volop interesse van lokale teams uit de buurt van de nieuwe startlocatie...

TIMING

vrijdag 14 september 2018


16u30 - 18u30 
administratieve controle
Ronse

16u45 - 18u45

technische controle
Ronse

19u30

start leg 1
Ronse

22u30

finish leg 1
Gent-Nazareth

zaterdag 15 september 2018


08u30
start leg 2
Gent-Nazareth


12u00
regroup Eeklo

16u00

mini-regroup 1

18u30

mini-regroup 2

20u30

finish leg 2
Vichte

PARCOURS

leg 1 115 km
leg 2 435 km
TOTAAL 550 km, waarvan 220 km regelmatigheidsproeven & 80 km 'time control sections'

DEELNEMEN

Marathon-categorie: voor ervaren teams, GPS verboden
Touring-categorie: voor beginnende teams, GPS toegelaten

REGLEMENT & INSCHRIJVING

Draft-reglement beschikbaar vanaf maandag 1 januari 2018
Inschrijven mogelijk vanaf dinsdag 15 mei 2018