BELGIAN WESTHOEK CLASSIC 2019
Met livestream video reportages & een showproef

Live-videoreportages, start op de Grote Markt van Ronse, een feestelijk finishdorp in het centrum van Heestert,  een afsluitende rallybar met groot scherm en een waanzinnig parcours met 15 regelmatigheidsproeven & ruim 80 km 'time control sections'. Dit jaar viert de meest authentieke regelmatigheidsrally van Vlaanderen zijn 15de verjaardag en dat doen we op vrijdag 20 en zaterdag 21 september samen met 120 ingeschreven teams en 50 enthousiaste medewerkers in stijl.

Het parcours

Zo stippelden we dit jaar een parcours uit in de Belgische Ardennen. Een avondetappe brengt de karavaan richting Mons waar het op zaterdagochtend pas echt begint. Ontwaken doen de deelnemers met de gladde asfalt van de Bianchi Rally van destijds om via het Lac de l'Eau d'Heure richting het kartingcircuit van Mariembourg te trekken en er een middagpauze te houden. De voertuigen zullen er opgesteld worden in de paddock terwijl de bemanningen hun lunch nuttigen met zicht op het circuit. Mariembourg is overigens niet het enige circuit die we aandoen want tijdens de middagetappe trekken we nog verder oostwaarts richting het circuit van Mettet om er dan pas het keerpunt van de wedstrijd in te lassen. Een etappe met echte Ardeense wegen middenin de bossen en mooie vergezichten over de valleien. De finale wordt dit jaar verreden tussen het voormalige circuit van Nijvel (waar begin jaren '70 de GP van België Formule 1 georganiseerd werd) en het finishdorp te Heestert. De deelnemers krijgen er een korte regroup in het toepasselijke café 'The Circuit' waar nog tal van oude foto's de muren vullen. Nadien opnieuw tijd voor actie via Braine-le-Comte en het bos van Houssière om te finishen in... Heestert. Althans, in Heestert eindigt het competitieve gedeelte met een passage over het podium in het centrum ter gelegenheid van de Waterhoek Classic, een niet-competitief oldtimerevenement die er dezelfde dag plaatsvindt. Hoogtepunten worden ongetwijfeld de reeks time control sections, zowel op vrijdagavond in de duisternis als zaterdag net voor de finishlijn- als de regelmatigheidsproef nummer 11 met een lengte van maar liefst 34,33 km.

Rallybar met vrije toegang

Op zaterdag finishen we relatief vroeg en bij de finishlocatie openen we een heuse BWC-RALLYBAR, die trouwens vrij toegankelijk is voor familieleden & sympathisanten. Even later opent de grote feestzaal zijn deuren om er de afsluitende barbecue te houden en tijdens de barbecue hebben we reeds de prijsuitreiking ingepland. Een volle zaal dus om de bekerwinnaars te huldigen!

Livestream video reportages gedurende het weekend

Naast de publiekspunten, de live-resultaten op onze website en het invoeren van service-teams (waar we dit jaar opnieuw een stijging van zien!) gaan we deze editie nog meer toegankelijker maken voor niet-deelnemers. We pakken dit jaar uit met livestreams tijdens het evenement. Live verslaggeving, voorzien van een commentator en interviews, die te volgen zal zijn via ons Facebook-kanaal. Het exacte tijdschema van de uitzendingen kan u terugvinden bovenaan dit artikel.

Kwaliteit & kwantiteit 

120. Dat is het aantal inschrijvingen die we mochten ontvangen. Een record! Zeker in tijden waar de deelnemersaantallen in vergelijkbare evenementen eerder afnemen. En er is niet alleen kwantiteit maar ook kwalitatief pakken we opnieuw groots uit. Alle kanshebbers van de afgelopen jaren uit Vlaanderen, Nederland & Groot-Brittannië zijn er bij. Dankzij enkele uitdagende 'time control sections' met pittig kaartlezen lijken de Nederlanders meer dan ooit favoriet! Ook Frankrijk stuurt een sterke afgevaardigde met Christophe Berteloot die eerder al de Boucles de Bastogne won en op het podium van de Ypres Regularity stond. Daarenboven vullen een 10-tal Waalse teams dit jaar de lijst aan en komen ongetwijfeld hun terreinkennis benutten. 

Ook in de touringcategorie ligt de strijd helemaal open met maar liefst 20 kandidaat winnaars. De strijd om zoveel mogelijk strafseconden en -minuten te vermijden is geopend!

Klimkoers van La Houppe opent het feest

Woensdag aanstaande om 20u om exact te zijn verschijnt onze interactieve kaart met publiekspunten. Wil je de hoogmis der Vlaamse regelmatigheidsrally's bijwonen zonder een verre verplaatsing, dan kan je op vrijdagavond terecht in het centrum van Ronse of op de publieksproef zo'n 9 kilometer verderop. Alle ingrediënten (parkeergelegenheid, een taverne en enkele haarspeldbochten middenin het bos) zijn er aanwezig voor een avondje ouderwetse autosport.

PROGRAMMA & TIMING

VRIJDAG 20 SEPTEMBER
vanaf 16u30: technische controle Grote Markt Ronse
vanaf 19u30: START LEG 1 Grote Markt Ronse
vanaf 19u45: showproef 'RT La Houppe'
vanaf 22u30: AANKOMST LEG 1 Van der Valk hotel Mons

ZATERDAG 21 SEPTEMBER
vanaf 08u30: START LEG 2 Van der Valk Mons
vanaf 11u30: regroup Circuit de Mariembourg
vanaf 13u45: servicezone Circuit de Mettet
vanaf 15u45: regroup & service Circuit de Nivelles
vanaf 18u15: FINISH LEG 2 Finishdorp Heestert
vanaf 18u30: BWC RALLYBAR (vrije toegang - Salons Rembrandt Vichte)

LIVE CENTER


VEILIGHEID & MILIEU

Trackingsysteem

Een competitief evenement organiseren met dit grote aantal deelnemers vergt ook op vlak van veiligheid extra inspanningen. Om de snelheid van de deelnemers dit jaar te controleren (wat we overigens reeds 5 jaar doen door middel van speed guns) doen we dit jaar een beroep op de firma Geodynamics om elk deelnemend voertuig te voorzien van een trackingsysteem. Het roadbook bevat opnieuw enkele 'RADAR-ZONES' in cruciale gebieden en in elke zone zal het tracking systeem over de snelheid van de deelnemers waken.

Milieu

Dankzij Mooimakers.be krijgen alle deelnemers een auto afvalzakje mee en verzamelen we het afval. Ook de Grote Markt van Ronse wordt 100% afvalvrij dankzij verschillende tijdelijke vuilnisbakken en een duidelijke bewegwijzering naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Zo verdwijnt het afval van het kleven van deurnummers en rallyplaten meteen op de juiste plaats en doet ook Belgian Westhoek Classic een kleine daad voor een groot resultaat.