Ex-winnaars aan het woord (2/5)

Het aftellen is begonnen! Hoewel zon, zee & strand nog even mag wachten om plaats te maken voor roadbook, modderige wegen en benzinegeuren begint het aftellen naar de tweede seizoenshelft nu reeds. Traditiegetrouw trekt Belgian Westhoek Classic die tweede seizoenshelft der regelmatigheidsrally's op gang waarbij dit jaar net geen 100 voertuigen zich opstellen in het wagenpark op de Grote Markt van Ronse, het nieuwe wedstrijdcentrum na 13 jaar trouw te blijven aan onze vorige startlocaties op grondgebied Deerlijk, nabij Kortrijk. Om het aftellen in te zetten krijgen we iedere maandag een ex-BWC-winnaar aan het woord over zijn BWC-ervaringen, voorbereiding, ambitie en... zijn of haar gouden tip!

De Man Steven - De Man Jos
"concentratie tot bij de finishlijn"

Voor uitgave 2 van onze rubriek 'ex-winnaars aan het woord' laten we een team aan het woord dat de wedstrijd 2 jaar na elkaar kon winnen. Meteen een primeur voor Steven & Jos De Man -een vader & zoon equipe in een zéér originele Matra Murena 1.6- want geen enkel ander team kon diezelfde prestatie ooit realiseren. Het team is sinds 2010 actief in VAS rittensport en VAS Classic wedstrijden en niet zonder succes. In 2012 werden ze VAS kampioen rittensport 'klasse recreatie' en vorig seizoen werden ze gekroond tot algemeen VAS Classic kampioen. Hun BWC-overwinningen in de Touringcategorie boekten ze in 2015 & 2016 om een jaar later de overstap te maken naar de Marathon-categorie. Een uitgelezen kans om het team aan de tand te voelen over de verschillen tussen Touring- & Marathon-categorie en hun kijk op de wedstrijd.

De Man Steven - De Man Jos over...

...de wedstrijd

"Wij kijken elk jaar opnieuw uit naar de BWC. Het snel op elkaar volgen van de RT's in combinatie met de nauwkeurig opgestelde roadbooks verzekeren een toffe wedstrijd. Omdat wij de rest van het jaar rittensport en Classics rijden is het voor ons ook telkens een leuke ervaring om niet op zoek te moeten gaan naar bordjes. Kenmerkend voor een BWC is zeker en vast de professionele organisatie die niets aan het toeval overlaat. Na onze 2 overwinningen in de Touringcategorie volgde de overstap naar de categorie Marathon. Een grotere uitdaging waar door het GPS verbod het navigeren iets moeilijker wordt terwijl het strakkere tijdschema ervoor zorgt dat je bij de minste twijfel meteen strafpunten hebt."

...de voorbereiding

"Onze voorbereiding bestaat uit het volledig nakijken van de wagen en bijhorende navigatiemateriaal. Verder proberen we ook elk jaar voor de wedstrijd samen een testrit te maken met onze auto in een poging het wedstrijdritme zo snel mogelijk terug te krijgen. De Belgian Westhoek Classic valt voor ons steeds na een zomerstop van een drietal maanden. Uiteraard hoort ook het bekijken van de roadbook van vorig jaar telkens bij de voorbereiding."

...de ambities

"Aangezien het nog maar onze tweede wedstrijd is in de categorie Marathon is onze ambitie vooral om beter te doen dan vorig jaar. Het verschil in deze wedstrijd kan je volgens ons enkel en alleen maken door tijdens de hele wedstrijd voor de volle 100% concentratie te behouden, ook als bij iedereen de vermoeidheid begint mee te spelen. In de 2 edities waar we konden winnen werd het verschil met de andere deelnemers gemaakt in de laatste etappe. Lange etappes met kaartlezen en snel op elkaar volgende tijdcontroles is iets wat we zeer graag doen en wat de nodige spanning geeft aan deze wedstrijd."

...de tegenstand

"We schuiven vooral de winnaars van de voorbije edities naar voor, waaronder Maes en Van der Palen. Maar als we de deelnemerslijst bekeken zijn er ook dit jaar nog verschillende andere kandidaten die een overwinning kunnen behalen. Zoals altijd moet de wedstrijd gereden worden."

...de gouden tip

"Ga tijdens een wedstrijd telkens vol goede moed door tot aan de finish, tussenstanden kunnen in de laatste etappe nog volledig door elkaar gehaald worden."