10 zaken die u nog niet wist over Belgian Westhoek Classic 2017

Binnen exact 1 week gaat de Belgian Westhoek Classic, Vlaanderens populairste regelmatigheidsrit voor (historische) voertuigen, van start. Opnieuw pakt Autoclub Medina vzw uit met een tweedaags evenement, een goed gevulde startlijst (zowel kwantiteit als kwaliteit) en een uitmuntend parcours langs West- & Oost-Vlaamse autosportgeschiedenis uitgestippeld door de broertjes Vanoverschelde.

Om helemaal in de sfeer te komen alvorens de festiviteiten van start gaan, geeft de organisatie u alvast 10 zaken mee die u moet weten omtrent Belgian Westhoek Classic 2017...

1
Een drukke laatste week

Het belooft nog een drukke laatste week te worden alvorens het startschot gegeven zal worden aan startnummer 1. Echter niet voor de organisatie, maar wel voor de volgers... De komende week zullen er namelijk verschillende nieuwsjes te rapen vallen op onze website en facebook-kanaal. Een overzicht:

  • Op maandag 11 september om 20u worden de publiekspunten vrijgegeven alsook de genummerde startlijst. We kunnen u nu reeds verklappen dat de eerste 3 startnummers ingenomen zullen zijn door de top 3 van afgelopen jaar...
  • Op woensdag 13 september vindt (achter gesloten deuren!) de medewerkersbriefing plaats. Traditiegetrouw geeft de organisatie aan de 52 medewerkers als introductie een presentatie waarin de editie 2017 voorgesteld zal worden en dat gedeelte willen we graag met iedereen delen! De video hierover wordt verwacht op donderdag 14 september en bevat leuke weetjes, zowel voor deelnemer, servicecrew als volger...
  • Op vrijdag 15 september gaat onze nieuwe resultatenpagina online. Dit jaar koos de organisatie voor eigen software om de resultaten te verwerken en de resultaten zullen hierdoor niet alleen sneller verwerkt worden, maar ze komen echt "live" online. Een Vlaamse primeur! Afspraak vanaf vrijdag op onze afzonderlijke resultatenpagina https://results.belgianwesthoekclassic.be...

2
Het sterkste startveld ooit

Dat Belgian Westhoek Classic reeds enkele jaren kan rekenen op zowel kwantiteit als kwaliteit is geen geheim meer. De beste teams uit UK, Nederland & België nemen het opnieuw tegen elkaar op al lijkt de internationale concurrentie voor de 'local crews' dit jaar des te groter. Giel & Arjan van der Palen wisten in 2015 de overwinning naar Nederland mee te nemen en brengen ook dit jaar al hun Nederlandse kompanen mee, waaronder Albert Boekel - Remco Luksemburg (goed voor winst in de Tulpenrallye 2017 én de SLS Classic 2017). Maar de allergrootste concurrentie lijkt dit jaar vanuit UK te komen met onder meer Mark Appleton, in 2014 nog schitterende tweede, maar ook BWC-nieuwkomers Iain Tullie (winnaar van Rally of the Tests en werkzaam bij M-Sport) en Andy Pullan (die in 2016 verschillende manches van het Britse HRCR kampioenschap wist te winnen). Van Belgische vertegenwoordigers noteren we vooral titelverdedigers De Munck-Vermant, Ruben Maes bijgestaan door Aswin Pyck (die vorig jaar slechts 7 seconden moest toegeven op de winnaars), Monte Carlo Historic 2017 winnaar Yannick Albert in combinatie met Toyotarijder Dominique Holvoet en BWC-recordhouder & man van de streek Anton Dupan aan de zijde van Kurt Vanderspinnen. Alle kanshebbers opnoemen zou ons te ver leiden maar één ding is zeker: het zal drummen worden voor een plaatsje in de top 10! Ook in de touringcategorie staat de ganse top 10 van vorig jaar opnieuw aan de start en nu winnaars van vorig jaar De Man - De Man de overstap maken naar de marathoncategorie zullen er ook onder de deelnemers in touring geen cadeaus uitgedeeld worden om de overwinning in de wacht te slepen!

3
Hertekend wedstrijdcentrum

Sinds vorig jaar staat het Blue Woods Hotel garant als uitvalsbasis voor de administratieve formaliteiten en technische controle op vrijdagmiddag. Om een nog betere ontvangst aan de deelnemers te bieden werd het wedstrijdcentrum grondig hertekend en zullen er extra marshalls & bewegwijzering ingezet worden. Het moet zorgen voor extra parkeergelegenheid en een vlottere doorstroom in het wedstrijdcentrum. Het afzonderlijk trailerpark (waarvoor Meubelen Gaverzicht een parking op een boogschoot van het wedstrijdcentrum ter beschikking stelt) blijft bestaan en de deelnemers krijgen in het Blue Woods Hotel een 'welcome drink' aangeboden. Om de wedstrijd in gemoedelijke sfeer aan te vangen! 


4
Een startpark voor de gebouwen van Casier Recycling

Het wedstrijdcentrum op vrijdagavond is niet alleen grondig hertekend maar daarenboven nog uitgebreid! Na de administratieve formaliteiten zijn de deelnemende teams echter verplicht 20 minuten voor hun starttijd hun wagen op te stellen in het startpark. Een startpark dat plaatsvindt op het Stationsplein te Deerlijk met het oud stationsgebouw (anno 2017 een gezellige brasserie) en de terreinen van Casier Recycling (met rallyrijder Bernd Casier als eigenaar) als achtergrond. Meteen rallysfeer troef!


5
Een finishlocatie met een autosportfamilie

Nog meer autosportsfeer troef met onze nieuwe finishlocatie in het dorpje 'Vichte, deelgemeente van Anzegem en gesitueerd op zo'n 5 kilometer van de startlocatie. Salons Rembrandt, in handen van Carlo Terrijn die een familieband heeft met een zekere Paul Lietaer, zal het afsluitend diner, champagnebar en prijsuitreiking verzorgen. Daarenboven verleent de gemeente Anzegem zijn steun door de parking rond de kerk te reserveren als wagenpark voor de categorie 'marathon' en ook warenhuis 'Okay' biedt zijn parking aan als finishpark voor de deelnemers uit de categorie 'touring. Een veilig finishpark op zéér korte afstand van het afsluitend diner.


6
Een expo '12 uren van Ronse', een oldtimershow en een stempelcontrole op de Grote Markt van Ronse

Het is niet zomaar een stempelcontrole te Ronse die gepland is op vrijdagavond 15 september tijdens de openingsetappe van de Belgian Westhoek Classic 2017. Het is een sociaal gebeuren waarbij Motor Union 2000 zorgt voor ouderwetse autosportsfeer zoals die destijds in Ronse te vinden was. Ze zullen niet alleen zorgen voor een "expo 12 uren van Ronse", maar er vindt ook een oldtimershow plaats tijdens de passage van Belgian Westhoek Classic. Plaats van gebeuren: Brasserie Harmonie op de Grote Markt te Ronse vanaf 20u00!


7
Nultolerantie op snelheidsovertredingen 

Dit jaar zal er een strengere opvolging zijn met betrekking tot het respecteren van de snelheidslimieten. Autoclub Medina wil het sportief karakter van hun wedstrijd uiteraard behouden, maar sommige doortochten in drukkere zones vragen nu éénmaal een zéér strikte opvolging van het weggedrag van de deelnemers. Ook al maak je de rijtijd van zo'n traject langer, éénmaal deelnemers zich in het heetst van de strijd bevinden, schenken ze geen aandacht meer aan dat ruimere tijdschema. Daarom zal het roadbook ook dit jaar opnieuw enkele 'SPEED CONTROL ZONES' kennen. Zones waarbij het dus uiterst belangrijk is om de karavaan rustig door te loodsen. Tijdens zo'n zones zal de organisatie snelheidscontroles en geluidsmetingen uitvoeren! Voor wat de snelheidscontroles betreft geldt er vanaf dit jaar een nultolerantie en worden twee controleteams specifiek hiervoor ingezet om controles uit te voeren! Een gewaarschuwd man is er twee waard en doet er goed aan om het reglement hierover goed na te lezen... 


8
Een jokerresultaat voor de deelnemers

Gezien de regelmatigheidsritten die de deelnemers onder de wielen geschoven krijgen zich afspelen op openbare weg, kunnen er zich steeds ongewenste verrassingen voordoen. Oponthoud door een kudde schapen in de polders in Nederland, vertraging door een tractor die de volledige weg inneemt,... Om deze vertragingen te compenseren deelt de organisatie iedere deelnemer automatisch een jokerresultaat toe. Dit jokerresultaat is de slechtste prestatie op een tijdopnamepunt tijdens een regelmatigheidsrit. Uiteraard zal het missen van een tijdopnamepunt of een tijdopnamepunt te vroeg passeren niet in aanmerking kunnen komen als jokerresultaat! 


9
Servicevoertuigen toegestaan

Om extra nostalgische sfeer te creëren biedt de organisatie vanaf dit jaar de teams de mogelijkheid aan om servicevoertuigen in te zetten onderweg. Niet dat het parcours extra slopend zal worden, maar we willen de 'vliegende servicepunten' uit het verleden terug in het leven roepen en daarenboven de wedstrijd toegankelijker maken voor iedereen. Je kan Belgian Westhoek Classic dus niet alleen als deelnemer of toeschouwer beleven, vanaf nu kan je als servicecrew voor één of meerdere deelnemers een groot deel van de route volgen, de nostalgische sfeer verhogen en tijdens de lunches en diners aanschuiven tussen de BWC-deelnemers.


10
Added value

Wie een blik werpt op de startlijst zal zien dat er enkele pareltjes van wagens op de lijst prijken. Pareltjes die na de finish van de eerste etappe op vrijdag ook op zaterdagochtend opnieuw in dezelfde staat de start willen nemen. Pareltjes die door hun piloot & navigator in een nachtpark nagelaten worden zodat piloot & navigator hun nachtrust in het hotel kunnen opzoeken. De organisatie voorziet daarom dit jaar een bewakingsfirma die instaat voor extra beveiliging van het nachtpark zodat piloot & navigator dan ook zorgeloos van hun nachtrust kunnen genieten. Een 'added value', net zoals onze nieuwe huisfotograaf Tom Hollebeke die zal zorgen voor pareltjes van foto's en een dagelijkse fotoverslag meteen na aankomst van de laatste wagen.

De organisatie is er klaar voor en staat te popelen om er samen met de deelnemers, medewerkers, publiek en servicecrews er een historisch feest van te maken!