Een laatste blik op het parcours & deelnemerslijst (tijden onderaan aanvullen)


Komend weekend, op vrijdag 14 en zaterdag 15 september, palmt Belgian Westhoek Classic -een regelmatigheidswedstrijd voor oude voertuigen- weer West- & Oost-Vlaanderen in. Het evenement grijpt terug naar de oorsprong van de autosport door op basis van een regelmatigheidsrally een geheim parcours inclusief nachttraject te presenteren waarbij de deelnemers de provincies West- & Oost-Vlaanderen doorkruisen. Een parcours in lijn langs bekende autosportlocaties van vroeger & nu, met een grandioze startlocatie op de Grote Markt van Ronse en een deelnemersveld om duimen & vingers van af te likken. En niet te missen afspraak voor bezielers van historische autosport, zowel op als langs het parcours!

De Grote Markt van Ronse als startlocatie

De wedstrijd is toe aan editie 14 en organiserende renstal AC Medina is maar al te trots om de samenwerking opnieuw aan te gaan met Motor Union 2000, de ex-organiserende renstal van ondermeer de 12 uren van Ronse. Rudy Opdenakker, AC Medina: "Dit keer pakken we samen uit met een start & wedstrijdcentrum op de Grote Markt van Ronse. Zowel technische controle, wagenpark als startpodium zullen georganiseerd worden in het hartje van Ronse op exact dezelfde plaats waar ooit de Slalom van Ronse verreden werd en waar ooit het rallycentrum van de '12 uren van Ronse' was. Een perfect decor die volledig past in het kader van ons evenement en waar Motor Union 2000 en stad Ronse zich 100% voor inzetten." De administratieve controle zal plaatsvinden op de eerste verdieping van Brasserie De Harmonie, eveneens op de Grote Markt die tegelijkertijd een schitterend uitzicht zal bieden over het startpark. De technische controle & start zullen plaatsvinden vlak naast de terrasjes zodat ook bij regenweer de nodige kijklustigen hun weg zullen vinden naar Ronse. Sfeer troef dus met de administratieve formaliteiten die starten vanaf vrijdag aanstaande 16u30 om exact om 19u30 het startschot te geven aan de eerste wagen van de in totaal net geen 100 deelnemers.

Een parcours om U tegen te zeggen

Met Bjorn & Jens Vanoverschelde aan het roer van de opmaak van de route is men alvast verzekerd van de mooiste wegen van Vlaanderen. Ze presenteren opnieuw een parcours van 600 kilometer verdeeld over 2 competitiedagen binnen een compact concept. Op vrijdagavond is er de openingsetappe, meteen een etappe in de duisternis langsheen vervlogen klassementsproeven uit de 12 uren van Ronse waaronder de regelmatigheidsproef van Ooike die een dubbele passage bevat aan de 'dodensprong'. "Een etappe die we bewust wat rustiger houden al zal de duisternis voor de nodige uitdaging zorgen en zal er af & toe al 'gewerkt' moeten worden om strafseconden te ontlopen."

Na een overnachting in het Van der Valk hotel Gent/Nazareth gaan de deelnemers dit jaar vroeg op pad (althans een stuk vroeger in vergelijking met voorgaande edities) om nog voor de duisternis de finishlijn te bereiken en op een comfortabele manier te genieten van het afsluitend diner & prijsuitreiking. En als we de uitzetters mogen geloven zal er desondanks het verdwijnen van de avondetappe op zaterdag geen gebrek zijn aan competitie en uitdaging! "Desondanks de vernieuwde timing hebben we niet moeten inboeten aan wedstrijdkilometers. De zaterdagetappe is en blijft een wedstrijddag waar uithouding en constante concentratie kenmerkend zullen zijn. Het nieuwe wedstrijdgebied rond Eeklo laat toe dat zowel navigator als piloot reeds vanaf de ochtendetappe flink aan het werk mogen, de beruchte tijdcontroletrajecten met kaartlezen zijn terug en de allerlaatste regelmatigheidsproef van de wedstrijd is er ééntje van zo'n 30 kilometer met verschillende tijdopnames en verschillende ritmeveranderingen..."

Voor het publiek is er de regroup op zaterdagmiddag (rond 12u) in het centrum van Eeklo op exact dezelfde plaats waar het serviceterrein & startpodium was van de '200 mijlen van het Meetjesland', nog zo'n vervlogen rallyklassieker, en de 2 service/regroupzones bij het clubhuis van Autostal Atlantic (rond xxuxx) en in het centrum van het pittoreske dorpje Lo (rond xxuxx), ex-rallycentrum van de 'Rally van Bachten de Kupe'.

Nederlanders favoriet

Zoals de traditie het wil kent de Belgian Westhoek Classic een 'uitverkocht stadion'. Net geen 100 teams nemen de start op vrijdagavond met opnieuw de grootste tenoren uit Vlaanderen, Nederland & Groot-Brittannië aan de start. Overtuigende winnaar van vorig jaar, Ruben Maes & navigator Aswin Pyck, zullen op vrijdag als eerste de regelmatigheidsproeven rondom Ronse ontdekken. Landgenoten Vanderspinnen-Dupan, De Munck-Vermant en Vancraeynest-Desmet zullen voor het nodige weerwerk zorgen maar het zijn vooral de Nederlanders die dit jaar voor het grootste gevaar op Belgische bodem zullen zorgen. Een ouderwetse etappe van zo'n 70 km non-stop kaartlezen en verschillende tijdcontroles is immers terug en de uitzetters beloven er vuurwerk! Daarenboven zijn de belangrijkste Nederlandse favorieten weer vertegenwoordigd met onder meer Van der Palen-Van der Palen, Leurs-Van der Werf, Boekel-Donders, Meulen-Rovers & Strooper-Guliker. Voeg daarbij nog enkele lokale rijders met de nodige ervaring en je weet dat iedere strafseconde van belang zal zijn in een wedstrijd die een maximale uithouding & concentratie vereist. Daarenboven is het startveld zéér gevarieerd met ondermeer een Volvo P1800S, Sunbeam Avenger, Matra Murena, Fiat X1/9, Fiat 1600 coupé, Apal coupé, enz.

Publiekspunten

Al sinds de eerste edities zorgen de organisatoren er voor dat het evenement gemakkelijk toegankelijk is voor de bezielers van oldtimers en ouderwetse autosportsfeer. Naast de verschillende regrouplocaties die vrij toegankelijk zijn is er op de website van het evenement een interactieve kaart te vinden met verschillende publiekspunten/passagepunten langs het parcours en diens respectievelijke timing. Daarenboven zullen bij iedere regroup de resultaten live verwerkt worden op de resultatenpagina zodat thuisblijvers of volgers langs de zijlijn op de hoogte blijven van de sportieve ontwikkelingen.

Afspraak komend weekend voor wat opnieuw de hoogmis der Vlaamse regelmatigheidsrally's lijkt te worden!

Nederlander Ruud Strooper & Ingeborg Guliker, vorig jaar nog op het podium, aan het werk op de 'gravelstage' 2017. Dit jaar tekenden de uitzetters een compleet nieuwe gravelstage uit...