BELGIAN WESTHOEK CLASSIC
DIGITAAL ARCHIEF MUSEUM

Belgian Westhoek Classic heeft een rijke geschiedenis... En die geschiedenis van de voorbije 16 edities hebben we voor u beschikbaar gesteld in een digitaal museum! Vervlogen foto's raadplegen? Jezelf terugvinden in deelnemerslijsten of resultaten? Oude documenten, zoals enkele gebruikte controlekaarten van ex-winnaars of zelfs nooit eerder gepubliceerde documenten, inkijken? Of de slalomproef die in 2010, 2011 en 2012 georganiseerd werd herbeleven aan de hand van een onboardfilm? Ontdek hoe het evenement door de jaren heen enkele belangrijke evoluties heeft doorgemaakt! Elk jaar is samengevat met een korte 'story' die de belangrijkste gebeurtenissen schetsen en de bezetting van de podiumplaatsen. Het complete palmares in één oogwenk raadplegen? Check dan zeker onze 'wall of fame'!

WIST JE DAT...

... de eerste 10 edities van Belgian Westhoek Classic gekenmerkt werden door tijdcontroletrajecten en het aandoen van controleborden terwijl de regelmatigheidsproeven van ondergeschikt belang waren? Elke editie telde gemiddeld 30 tijdcontroles, 50 passagecontroles en slechts een 3-tal regelmatigheidsproeven. Rallyrijden zoals in de jaren '70! Sinds editie nummer 11 gooiden we het roer om, want een hogere bevolkingsdichtheid in Vlaanderen liet zo'n type evenement niet meer toe. Regelmatigheidsproeven kregen een belangrijk aandeel, net zoals de grotere (inter)nationale evenementen en 'time control sections' worden georganiseerd worden in gebieden "waar het kan". In één beweging stonden we in het rijtje van de grotere nationale evenementen en hadden we sterk ingezet op veiligheid!

... elk lustrum gevierd is door een bijzondere editie? Zo werd editie 5 (2009) een heus nachtevenement met start om 18u 's avonds bij zonsondergang en aankomst om 8u 's morgens bij zonsopgang. Editie 10 werd gevierd met een tweedaags evenement, net wanneer (meerdaagse) klassiekers zoals 12u van de Vlaamse Ardennen, Antwerpen-Middelkerke-Antwerpen, Venetië van het Noorden, enz van de kalenders verdwenen. Een uniek Vlaams gegeven waardoor we beslisten om het tweedaagse concept te behouden. Tijdens editie 15 verlieten we voor het eerst de Westhoek en trok de karavaan richting Belgische Ardennen. En zoals de geschiedenis zich vaak herhaalt, zo geschiedde ook in 2019. De Belgische Ardennen als wedstrijdgebied werd voor de komende edities behouden en de naam Belgian Westhoek Classic is eerder een begrip  dan een verwijzing naar het wedstrijdgebied geworden. 

... de organisatoren sinds 2010 een luxeprobleem hebben? Sinds de 6de editie zijn alle beschikbare startplaatsen enkele uren na het openen van de inschrijvingen 'uitverkocht'. Een zekere charme waarbij elke deelnemer achter zijn computer klaar zit om het inschrijvingsformulier in te vullen om 20u stipt. Een charme dat 10 jaar stand houdt, desondanks het verhogen van het maximum aantal beschikbare startplaatsen.