BELGIAN WESTHOEK CLASSIC
DIGITAAL ARCHIEF MUSEUM

2019
15th edition

Eindklassement EXPERT

1. Holvoet Dominique - Albert Yannick
2. Naaktgeboren P. - Den Hartog Bart (NL)
3. Vancraeynest Frederik - Desmet Guy


Eindklassement TOURING

1. Pappijn Nic - D'Hoore Alexis

2. Coppee Olivier - Robert Pauline
3. Phlypo Joris - Phlypo Jochen

Startlocatie

Ronse

Overnachting

Mons

Finishlocatie

Vichte (Anzegem)

Story

Traditiegetrouw is elk lustrum een speciale editie en dit keer verlegden de organisatoren (letterlijk) hun grenzen. Vanaf Ronse, die voor de 2de maal startplaats is van Belgian Westhoek Classic, zet de karavaan koers richting Belgische Ardennen. Het deelnemersveld van 102 deelnemende voertuigen kreeg een heftige avondetappe voorgeschoteld op vrijdagavond. Amper 3 equipes in de Expertklasse kwamen er strafpuntenloos doorheen. Deze editie was de warmste ooit, met temperaturen op zaterdag tot 28°C. Het gehele evenement was voor het eerst live te volgen via video-coverage & verslaggeving en alle deelnemers kregen een warm onthaal bij het finishpodium by Garage Dumont in het centrum van Heestert. Dominique Holvoet & Yannick Albert winnen, net zoals ze de editie van de 10de verjaardag wonnen, ook deze verjaardagseditie. In de touringcategorie bleef de equipe Pappijn-D'Hoore het ganse weekend oppermachtig.

Foto's

Video's

WIST JE DAT...

... de eerste 10 edities van Belgian Westhoek Classic gekenmerkt werden door tijdcontroletrajecten en de regelmatigheidsproeven van ondergeschikt belang waren? Elke editie telde gemiddeld 30 tijdcontroles en slechts een 3-tal regelmatigheidsproeven. Rallyrijden zoals in de jaren '70! Sinds editie nummer 11 gooiden we het roer om, want een hogere bevolkingsdichtheid in Vlaanderen liet zo'n type evenement niet meer toe. Regelmatigheidsproeven kregen een belangrijk aandeel, net zoals de grotere (inter)nationale evenementen en 'time control sections' worden georganiseerd worden in gebieden "waar het kan". In één beweging stonden we in het rijtje van de grotere nationale evenementen en hadden we sterk ingezet op veiligheid!

... elk lustrum gevierd is door een bijzondere editie? Zo werd editie 5 een heus nachtevenement met start om 18u 's avonds bij zonsondergang en aankomst om 8u 's morgens bij zonsopgang. Editie 10 werd gevierd met een tweedaags evenement, net wanneer (meerdaagse) klassiekers zoals 12u van de Vlaamse Ardennen, Antwerpen-Middelkerke-Antwerpen, Venetië van het Noorden, enz van de kalenders verdwenen. Een uniek Vlaams gegeven waardoor we beslisten om het tweedaagse concept te behouden. Tijdens editie 15 verlieten we voor het eerst de Westhoek en trok de karavaan richting Belgische Ardennen. En zoals de geschiedenis zich vaak herhaalt, werd ook het wedstrijdgebied in de Belgische Ardennen voor de komende edities behouden en werd de naam Belgian Westhoek Classic meer een begrip dan een verwijzing naar het wedstrijdgebied. 

... de organisatoren sinds 2010 een luxeprobleem hebben? Sinds de 6de editie zijn alle beschikbare startplaatsen enkele uren na het openen van de inschrijvingen 'uitverkocht'. Een zekere charme waarbij elke deelnemer achter zijn computer klaar zit om het inschrijvingsformulier in te vullen om 20u stipt. Een charme dat 10 jaar stand houdt, desondanks het verhogen van het maximum aantal beschikbare startplaatsen.