BELGIAN WESTHOEK CLASSIC
DIGITAAL ARCHIEF MUSEUM

2020

Eindklassement EXPERT

1. Vanderspinnen Kurt - Dupan Anton
2. Melse Hank - Den Hartog Bart (NL)
3. Balcaen Simon - De Jaeger Cédric


Eindklassement CLASSIC

1. Lareppe José - Hugo Jennifer

2. Babeliowsky Bart - Jaeken Hendrik
3. Varrewaere Mario - Clauw Bjorn

Startlocatie

Nivelles

Overnachting

Nivelles

Finishlocatie

Arc-Wattripont

Story

Op organisatorisch vlak ongetwijfeld de moeilijkste editie in een periode waarin de hele wereld in het teken staat van de COVID-19 pandemie. De start- en finishlocatie werd in laatste instantie gewijzigd om de nodige vergunningen te kunnen krijgen en het plaatsvinden van het evenement te kunnen garanderen. Routetechnisch trok de karavaan opnieuw richting Belgische Ardennen wat de benaming van het evenement niet langer meer doet verwijzen naar het wedstrijdgebied maar een begrip is geworden. Een goede keuze, want 131 teams schreven zich in. Door de pandemie kwamen uiteindelijk 107 teams aan de start. 

Documenten

Foto's

Video

WIST JE DAT...

... de eerste 10 edities van Belgian Westhoek Classic gekenmerkt werden door tijdcontroletrajecten en de regelmatigheidsproeven van ondergeschikt belang waren? Elke editie telde gemiddeld 30 tijdcontroles en slechts een 3-tal regelmatigheidsproeven. Rallyrijden zoals in de jaren '70! Sinds editie nummer 11 gooiden we het roer om, want een hogere bevolkingsdichtheid in Vlaanderen liet zo'n type evenement niet meer toe. Regelmatigheidsproeven kregen een belangrijk aandeel, net zoals de grotere (inter)nationale evenementen en 'time control sections' worden georganiseerd worden in gebieden "waar het kan". In één beweging stonden we in het rijtje van de grotere nationale evenementen en hadden we sterk ingezet op veiligheid!

... elk lustrum gevierd is door een bijzondere editie? Zo werd editie 5 een heus nachtevenement met start om 18u 's avonds bij zonsondergang en aankomst om 8u 's morgens bij zonsopgang. Editie 10 werd gevierd met een tweedaags evenement, net wanneer (meerdaagse) klassiekers zoals 12u van de Vlaamse Ardennen, Antwerpen-Middelkerke-Antwerpen, Venetië van het Noorden, enz van de kalenders verdwenen. Een uniek Vlaams gegeven waardoor we beslisten om het tweedaagse concept te behouden. Tijdens editie 15 verlieten we voor het eerst de Westhoek en trok de karavaan richting Belgische Ardennen. En zoals de geschiedenis zich vaak herhaalt, werd ook het wedstrijdgebied in de Belgische Ardennen voor de komende edities behouden en werd de naam Belgian Westhoek Classic meer een begrip dan een verwijzing naar het wedstrijdgebied. 

... de organisatoren sinds 2010 een luxeprobleem hebben? Sinds de 6de editie zijn alle beschikbare startplaatsen enkele uren na het openen van de inschrijvingen 'uitverkocht'. Een zekere charme waarbij elke deelnemer achter zijn computer klaar zit om het inschrijvingsformulier in te vullen om 20u stipt. Een charme dat 10 jaar stand houdt, desondanks het verhogen van het maximum aantal beschikbare startplaatsen.