BELGIAN WESTHOEK CLASSIC 2020
18-19 september
Ronse-Nivelles-Dinant-Heestert

U leest het goed! Belgian Westhoek Classic, de meest authentieke regelmatigheidswedstrijd voor voertuigen uitgezet door Bjorn & Jens Vanoverschelde en onder organisatorische begeleiding van AC Medina, trekt ook dit jaar opnieuw richting... Belgische Ardennen! "We moeten toegeven dat ons besluit eigenlijk al vast stond tijdens de verkenningen van de vorige editie en dat de reacties van de deelnemers na afloop van de voorgaande editie ons overtuigd hebben. De charme van de streek en de uitdagende wegen sluiten perfect aan bij ons concept waarbij we inzetten op 'authenticiteit'. Geen elektronische tijdsregistratie, maar meer dan 50 enthousiaste marshalls die een mix van regelmatigheidsproeven & time control sections bemannen. Het is haast uniek geworden in België en we leunen hiermee het dichtst aan bij de oorsprong van de discipline of de grote wedstrijden in Groot-Brittannië of Nederland."

De Grote Markt van Ronse blijft dankzij de samenwerking met lokale club Motor Union 2000 een uitstekende startplaats met de nodige publieke belangstelling en sfeer terwijl het recent vernieuwde Van der Valk hotel te Nijvel dit jaar de deelnemers verwelkomt op vrijdagnacht 18 september na afloop van de avondetappe. Een eerste etappe met 4 regelmatigheidsproeven en een eerste reeks 'time control sections' waarbij de duisternis de grootste tegenstander van de deelnemer zal worden. Een iets 'losser' tijdschema moet er voor zorgen dat alle deelnemers moeiteloos de hotelbar bereiken maar we zijn ervan overtuigd dat de tweede regelmatigheidsproef van de avond, goed voor 9,48 km met slechts 1 huis langs de route (!), voor een eerste hiërarchie zal zorgen...

Na een herstart op zaterdagochtend waarbij ochtendnevel meestal de eerste tegenstander wordt, volgt een etappe met haarspeldbochten, kastelen en wegen slingerend langs rotswanden. "Hier bevinden we ons in het heetst van de strijd met een goed gevuld ochtendprogramma van maar liefst 7 regelmatigheidsproeven via een -voor de piloot- uitdagend tracé!" Rond de middag is een regroup voorzien te Anseremme, nabij Dinant, waar een uitgebreid broodjesbuffet voorzien is om de innerlijke mens te versterken. Net zoals vorig jaar vind de finish plaats op het finishpodium by Ford Garage Dumont in het centrum van Heestert. Grootste wijziging is dat het afsluitend diner & prijsuitreiking plaatsvinden op wandelafstand van het finishpodium! En alsof het programma er nog niet veelbelovend genoeg uitziet, kunnen we nu al verklappen dat er gesprekken lopen om op enkele locaties 'inside stempelcontroles' en/of een onuitgegeven afgesloten proef te organiseren die voor menig publieke belangstelling zal zorgen... Het is duidelijk dat de benaming Belgian 'Westhoek' Classic enkel nog een begrip is geworden verwijzend naar de eerste edities waarbij de Westhoek destijds centraal stond. Het is tijd om opnieuw een stap vooruit te zetten!

Vernieuwde categorieën: 'expert' & 'classic'

De categorie indeling werd geanalyseerd en herzien om aan ieders wensen te voldoen. De meest toegankelijke categorie wordt dit jaar ongetwijfeld de categorie classic. Deze categorie brengt alle vroegere 'BWC-touring'-deelnemers, de habitués van VAS Classic & BFOV evenementen en alle bezielers van authentiek rijden met een puur roadbook bij elkaar. Met deze categorie keren we terug naar de essentie van de discipline waarbij vooral de combinatie van het volgen van de tijdstabel en het gidsen langs het geheim & bochtig parcours voor voldoende spanning zorgt. De kaartleesspecialisten nemen het dan weer tegen elkaar op in de categorie expert. Zelf te plotten kaarten, zoals veelal in Nederlandse of Engelse events van toepassing is, geven de navigatoren in de categorie expert een extra uitdaging.  

Inschrijven & reglement

Inschrijven kan vanaf woensdag 1 april om 20u00 via de website www.belgianwesthoekclassic.be. Wees gewaarschuwd, want de voorbije 15 edities waren in minder dan 24 uren 'uitverkocht'. Maximaal 90 teams worden toegelaten tot de start. Het reglement zal enkele weken voor het openen van de inschrijvingen gepubliceerd worden in het Nederlands, Engels en Frans!

Technische controle - Grote Markt Ronse
Technische controle - Grote Markt Ronse
Finishpodium - Heestert by Garage Dumont
Finishpodium - Heestert by Garage Dumont